ZİRVEDEKİ TARİHİ MANASTIR ALAHAN MANASTIRI

TAKİP ET

ORTA TOROSLARIN BİN 200 METRE YÜKSEKLİĞİNDE, M.S. 440-442 YILLARINDA YAPILDIĞI TAHMİN EDİLEN ALAHAN MANASTIRI, İHTİŞAMLI YAPISIYLA GÜNÜMÜZE KADAR AYAKTA KALDI

- AYASOFYA MÜZESİ İLE ORTAK MİMARİ ÖZELLİKLER TAŞIYAN MANASTIRDAKİ FİGÜRLER, İNŞA EDİLDİĞİ DÖNEMİ VE HAYAT TARZINI GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

MERSİN (İHA) - Mersin'in Mut İlçesi'nde, M.S. 440-442 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen Antik Alahan Manastırı, ihtişamlı yapısıyla ayakta kalmayı başarırken, inşa edildiği dönemin elit yapısını günümüze yansıtıyor.
Alahan Manastırı, Mut-Karaman yolunun 20. kilometresinde, Orta Toroslar'ın bin 200 metre yüksekliğindeki Göksu Vadisi'ne bakan dik yamacında kurulu. M.S. 440-442 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen Alahan Manastırı, batı kilisesi, orta manastır ve doğu kilisesi, kayalara oyulmuş keşiş odaları ve kaya mezarlarından oluşuyor. Ayasofya Müzesi ile ortak mimari özellikler taşıyan manastırın süslemelerinde usta bir taş oymacılığı göze çarpıyor. Korint başlıklı iki dizi sütunla üç nefe ayrılan ilk kilisede, narteksten ana mekana geçit veren kapının atkı ve yan dikmeleri, döneminin mitlerini ve dini inançlarını gösteren kabartmalarla süslenmiş.
St. Pauli ve St. Pierre figürlerinin yanı sıra bir çelengi taşıyan altışar kanatlı Cebrail ve Mikail'in simgesel yaratıkları ezişi, kükreyen aslan, kartal ve öküz sembolleri, İncil yazarlarının tasvirleri, üzüm salkımları, asma yaprakları ve balık motiflerinin zengin biçimde tasvir edildiği manastır, inşa edildiği dönemi ve hayat tarzını gözler önüne seriyor.

08.06.2003