Zemin Etüdü Nedir? Nasıl Yapılır?

TAKİP ET

Kısaca, zemin etüdü bir yer araştırmasıdır. Bina yapılacak arsa ile ilgili yer altı tabakalarının konum, durum, jeolojik yapısı, yoğunluk, derinlik, kalınlık, ivme, yer altı su derinliğini, elektrik özdirenci ve bu tabakaların deprem karşısında göstereceği tepkiyi ölçmek amacıyla yapılan çalışmalara denir.

Kısaca, zemin etüdü bir yer araştırmasıdır. Bina yapılacak arsa ile ilgili yer altı tabakalarının konum, durum, jeolojik yapısı, yoğunluk, derinlik, kalınlık, ivme, yer altı su derinliğini, elektrik özdirenci ve bu tabakaların deprem karşısında göstereceği tepkiyi ölçmek amacıyla yapılan çalışmalara denir. 1999 Marmara (Gölcük) depreminden sonra zorunlu hale getirilmiştir. 2019 da yürürlüğe giren deprem yönetmeliğinde adı değişmiş ve zemin veri raporu olmuştur. Arsaların inşaatI öncesinde analizini yapmak için uygulanır.  Temel amacı inşaat öncesi ilgili arazinin analizini yapmaktır.

Zemin etüdü, zemin cinsine göre farklı yöntemler kullanılarak yapılır. Bu yöntemlerden bazıları;

 

Sismik,

Manyetik,

Elektrik,

Radyoaktivite

 Elektromanyetik türleridir. Zemin etüdü ilk aşaması zeminin jeolojik ve jeoteknik açıdan özelliklerini belirli bir duruma getirilmesidir. Daha sonra araziye sondaj çalışmaları yapılır ve numuneler alınır. Alınan numuneler analiz için laboratuara gönderilir ve orada incelenir. Murat Çökmez yaptığı konutlarda bu tekniklere çok dikkat ederek yapmaktadır.

Zemin Etüdü Raporu Nedir? ve Nasıl Hazırlanır?

 Zemin etüdü raporu, arazinin zemin özelliklerinin bulunduğu rapordur. Bu raporda eminin yapısı, cinsi ve özellikleri bulunmaktadır. Bu rapor, inşa edilecek yapı için yol gösterir. Rapor, bu konuda uzman olan araştırmacı şirketler tarafından hazırlanır. Hazırlanan bu rapor, zemin etüdü yönetmeliği şartlarına uygun olmalıdır. 

Zemin etüt firmaları ile hazırlanan rapor, zeminle alakalı birçok bilgiyi içerir. Laboratuar, büro ve arazi çalışmalarını içerir. Bu açıdan Kapsamlı bir bilgiye sahiptir.  Çökmez inşaat sahibi Murat ÇÖKMEZ tarafından inşa edilen Tuzla Park Orman Villaları, deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılmış yapı topluluğudur.  Park Orman sitesinden bilgi alabilirsiniz.