Uzaklaştırma kararı nedir?

TAKİP ET

Günümüzde haberlerde yazılı ve görsel basında kadına yönelik şiddete dair birçok habere rastlamaktayız. Kadına yönelik şiddeti önlemek maksadıyla hukuki anlamda devletimizin ve kolluk kuvvetlerinin aldığı bir takım önlemler bulunmaktadır.

Günümüzde haberlerde yazılı ve görsel basında kadına yönelik şiddete dair birçok habere rastlamaktayız. Kadına yönelik şiddeti önlemek maksadıyla hukuki anlamda devletimizin ve kolluk kuvvetlerinin aldığı bir takım önlemler bulunmaktadır. Bu önlemlerden biri de uzaklaştırma kararlıdır. Uzaklaştırma kararı şiddetin günden güne arttığı ve özellikle kadına yönelik olarak devam ettiği bu süreçte erkek şiddetinin önüne geçilmesi için oluşturulmuş bir yaptırım çeşididir. Uzaklaştırma kararı kadına yönelik şiddetin önlenmesi noktasında çıkarılmış olan 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun kapsamında uygulanabilmektedir. Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun 2012 yılında yürürlüğe girmiştir ve bu kanun sayesinde aileyi korumak adına aile içi şiddet uygulanması durumunda şiddet uygulayan kişinin evden uzaklaştırılması mümkündür

Her iki taraf için de uygulanabilir

Uzaklaştırma kararını kimler alabilir sorusunun cevabı her iki taraftır. Elbette günümüzde genel anlamda erkek tarafının yani kocanın eşe karşı şiddet uygulama ama karları ile karşılaşırız. Fakat kocanın sadece değil aynı çatı altında yaşayan bütün bireylerin uzaklaştırılmasını kapsayan bir kanundur. Kanun sadece kadının kocasına karşı aldığı bir tedbir olarak uygulanmaz şiddeti uygulayan ya da sebebiyet veren kadın ise erkek de kadına karşı bu uzaklaştırma tedbiri ne alabilmektedir. Öte yandan sadece eşlerde birbirine karşı bu kanun hükmünde uzaklaştırma uygulayamaz. Eşlerin birbirlerine karşı uzaklaştırma tedbiri alabildikleri gibi şiddeti uygulayan anneye ya da babaya karşı çocuklarda uzaklaştırma kararı aldırabilir.

Uzaklaştırma kararı aldırabilir miyiz için ne yapmak gerekir?

Uzaklaştırma kararı nasıl alınır sorusu da sıkça sorulan sorular arasındadır. Uzaklaştırma kararını aldırabilmek için öncelikle bireylerin her ne halde olursa olsun darp raporuyla uygulanan şiddeti ispat etmesi gerekir. Uygulanan şiddeti ispat eden bireyler darp raporu ile kolluk kuvvetlerine yani polis veya jandarmaya veya bulundukları ildeki aile mahkemesine başvurabilirler. Bunun için ekstra bir çaba ya da gereksinime gerek yoktur. Fazladan bir belgeye gereksinim duymadan şiddete uğrayan kişinin şikayetçi olması sonucunda uzaklaştırma kararı alınır.

Uzaklaştırma kararının çeşitleri vardır

Uzaklaştırma kararı şeklinde alınan koruma tedbirinin iki farklı uygulaması bulunmaktadır. Bu karar kararın alındığı makamlar tarafından ikiye ayrılır. Bunlardan birincisi mülki idare amiri yani vali ya da kaymakam tarafından verilen uzaklaştırma kararları ya da aile mahkemesi tarafından verilen koruma tedbiri kararlarıdır. Fakat bazı durumlarda olayın vahameti ve aciliyetine bağlı olarak gecikmesinde sakınca olan durumlar söz konusu ise kolluk amiri de koruma tedbiri kararı verebilmektedir. Toplumumuzun kanayan bir yarası olan kadına şiddetin önlenmesi ve şiddet olaylarının artış göstermemesi için başta kadınlar olmak üzere aile bütünlüğünün ve çocukların korunması adına uygulanan bir uygulamadır. Uzaklaştırma kararı alındıktan sonra koca veya hakkında uzaklaştırma kararı verilen birey kesinlikle eve giremez.