Türkiye Peynir Cenneti
Ülkemiz, hayvancılıkta çok fazla ilerlemiş olmakla beraber yetiştirilen bölgelerde etinden ve sütünden faydalar sağlanmaktadır.
Ülkemiz, hayvancılıkta çok fazla ilerlemiş olmakla beraber yetiştirilen bölgelerde etinden ve sütünden faydalar sağlanmaktadır. Özellikle doğuda bulunan, Kars bölgesinde yetiştirilen hayvanların otlandığı bölgenin tüm vitaminlerini içine alarak ürettikleri sütlerden elde edilen peynir çeşitleri çok fazla talep görmektedir. Doğal olması bakımından Kars kaşarı sevenler için tercih edilebilir özelliklerdedir. Mevsimsel farklılıklar olmaksızın, özellikle yaz aylarında üretimlerine başlanılan Kars peynir çeşitleri yörenin hem iç pazarda, hem de dış pazarda ekonomik anlamda katkıda bulunan ürün çeşitlerinden bir tanesidir. Peynir üretilmesi kolay gözükse de meşakkatli bir yolculuktan geçer. Özelliği olan yöresel peynirlerden Kars bölgesinde yapılanlar yaklaşık bir yıla kadar bekletilerek istenilen kıvama getirilen cinsileri barındırır. Örnek vermek gerekirse bir gravyer peynirinin sofralara gelebilmesi için yaklaşık 10 ay bekletilmesi gerekmektedir.