Türkiye Peynir Cenneti

TAKİP ET

Ülkemiz, hayvancılıkta çok fazla ilerlemiş olmakla beraber yetiştirilen bölgelerde etinden ve sütünden faydalar sağlanmaktadır.

Ülkemiz, hayvancılıkta çok fazla ilerlemiş olmakla beraber yetiştirilen bölgelerde etinden ve sütünden faydalar sağlanmaktadır. Özellikle doğuda bulunan, Kars bölgesinde yetiştirilen hayvanların otlandığı bölgenin tüm vitaminlerini içine alarak ürettikleri sütlerden elde edilen peynir çeşitleri çok fazla talep görmektedir. Doğal olması bakımından Kars kaşarı sevenler için tercih edilebilir özelliklerdedir. Mevsimsel farklılıklar olmaksızın, özellikle yaz aylarında üretimlerine başlanılan Kars peynir çeşitleri yörenin hem iç pazarda, hem de dış pazarda ekonomik anlamda katkıda bulunan ürün çeşitlerinden bir tanesidir. Peynir üretilmesi kolay gözükse de meşakkatli bir yolculuktan geçer. Özelliği olan yöresel peynirlerden Kars bölgesinde yapılanlar yaklaşık bir yıla kadar bekletilerek istenilen kıvama getirilen cinsileri barındırır. Örnek vermek gerekirse bir gravyer peynirinin sofralara gelebilmesi için yaklaşık 10 ay bekletilmesi gerekmektedir.

Peynir Çeşitleri

Çeçil peyniri ve gravyer peyniri yine bu bölgede üretilen peynir çeşitlerinin arasındadır. Gravyer peyniri dünya genelinde İsviçre peyniri olarak bilinse de ülkemizde bu bölgede üretilip sofralarla buluşturulan bir çeşittir. Peynirin tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Yöresel peynirlerimiz hem Türk insanı tarafından hem de dünya çapında çok dikkat çeken çeşitliliğe sahiptir. Enerji ve besin değerleri bakımından çok yüksek bileşenlere sahip olan peynirler sofraların vazgeçilmez ürünlerinden bir tanesidir. Kahvaltı saatlerini keyifli bir hale çevirmek için istediğiniz tüm peynir çeşitlerini Acarut sitesinden temin edebilirsiniz.