Polikarbon Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

TAKİP ET

 

 

Polikarbon (PC) plastikler, doğal olarak şeffaf, şekilsiz bir termoplastiktir. Çeşitli renklerde ticari olarak temin edilebilmelerine rağmen, hammadde, ışığın neredeyse camla aynı kapasitede dahili olarak iletilmesine izin verir. Polikarbon polimerler, çeşitli malzemeler üretmek için kullanılır ve darbe direnci ve/veya şeffaflık bir ürün gerekliliği olduğunda (örn. kurşun geçirmez camda) özellikle yararlıdır. Polikarbon genellikle gözlüklerde, tıbbi cihazlarda, otomotiv bileşenlerinde, koruyucu donanımda, seralarda, dijital disklerde (CD'ler, DVD'ler ve Blu-ray) ve dış aydınlatma armatürlerinde plastik lensler için kullanılır. Polikarbon ayrıca çok iyi ısı direncine sahiptir ve önemli ölçüde malzeme bozulması olmadan alev geciktirici malzemelerle birleştirilebilir.

Polikarbonun bir diğer özelliği de çok esnek olmasıdır. Tipik olarak alüminyum sac metale benzer şekilde oda sıcaklığında çatlama veya kırılma olmaksızın oluşturulabilir. Isı uygulamasıyla deformasyon daha basit olabilse de onsuz küçük açılı bükülmeler bile mümkündür. Bu özellik, polikarbon levha stoğunu özellikle sac metalin canlılığın olmadığı prototipleme uygulamalarında yararlı kılar. (Örneğin, şeffaflık gerektiğinde veya iyi elektrik yalıtım özelliklerine sahip iletken olmayan bir malzeme gerektiğinde)

Polikarbonun Özellikleri Nelerdir?

Polikarbon, "termoplastik" olarak sınıflandırılır ve adı, plastiğin ısıya tepki verme biçimiyle ilgilidir. Termoplastik malzemeler erime noktalarında (polikarbon durumunda 155 santigrat derece) sıvı hale gelir. Termoplastiklerin önemli bir kullanışlı özelliği, önemli bir bozulma olmadan erime noktalarına kadar ısıtılabilmeleri, soğutulabilmeleri ve tekrar ısıtılabilmeleridir. Yanmak yerine, Polikarbon gibi termoplastikler sıvılaştırılır, bu da bunların kolayca enjeksiyonla kalıplanmalarına ve daha sonra geri dönüştürülmelerine olanak tanır. 

Buna karşılık, termoset plastikler yalnızca bir kez ısıtılabilir. İlk ısıtma, termoset malzemelerin sertleşmesine (2 parçalı epoksiye benzer şekilde) neden olarak geri döndürülemeyecek bir kimyasal değişime neden olur. Bir termoset plastiği ikinci kez yüksek bir sıcaklığa ısıtmaya çalışırsanız, basitçe yanar. Bu özellik, termoset malzemeleri geri dönüşüm için zayıf adaylar haline getirir.

Polikarbon ayrıca amorf bir malzemedir, yani kristal katıların sıralı özelliklerini sergilemez. Tipik olarak amorf plastikler, kristal polimerlerde olduğu gibi katıdan sıvıya keskin bir geçiş sergilemek yerine kademeli olarak yumuşama eğilimi gösterirler.

Polikarbon Neden Bu Kadar Sık ​​Kullanılıyor?

Polikarbon, şeffaflık ve yüksek darbe direnci gerektiren uygulamalar için inanılmaz derecede kullanışlı bir plastiktir. Cama ve doğal bir UV filtresine göre daha hafif bir alternatiftir, bu nedenle genellikle gözlüklerde kullanılır. Birkaç örnek aşağıdakileri içerir:

Renkli yarı saydam prototipler

Spor ekipmanı prototipleri için şeffaf tüpler

LED'ler için difüzörler ve ışık boruları

Makine muhafızları

Parlamayı azaltmak amacıyla (örneğin otoyoldaki ışıklı tabelaları kapatmak için) kullanılan renkli polikarbonlar bulunur. Bu tür ürünleri üreten şirketler, hem LED'leri korumak hem de parlamayı azaltmak için genellikle tabelalarının önüne renkli polikarbon koyarlar.

Farklı Polikarbon Çeşitleri Nelerdir?

Polikarbon, 20. yüzyılın ortalarında ABD'de GE ve Almanya'da Bayer tarafından eş zamanlı olarak geliştirildi. Modern çağda, her biri tipik olarak kendi üretim süreci ve benzersiz formülü olan çok sayıda firma tarafından üretilmektedir. Ticari adlar, Lexan, Makrolon® gibi iyi bilinen polikarbon levhalar vardır. 

Çeşitli endüstri derecelerinde polikarbon mevcuttur. Çoğu, jenerik adla (polikarbon) adlandırılır ve tipik olarak içerdikleri cam elyaf takviye miktarı ve aralarındaki eriyik akışındaki varyans ile ayırt edilir. Bazı polikarbonlar, malzemeyi uzun süre güneşe maruz kalmaktan koruyan “ultraviyole dengeleyiciler” gibi katkı maddelerine sahiptir. Enjeksiyonla kalıplanabilir polikarbon, işleme sırasında malzemeyi yağlayan kalıp ayırıcı maddeler gibi diğer katkı maddelerini içerebilir. Ürün olarak polikarbon tipik olarak çubuklar veya levhalar halinde satılır. Polikarbon oluklu, solid ve kilitli polikarbon olarak üçe ayrılır.

Polikarbon Nasıl Yapılır?

Polikarbon, diğer plastikler gibi, hidrokarbon yakıtların "fraksiyonlar" adı verilen daha hafif gruplara damıtılmasıyla başlar; bunların bazıları plastik üretmek için diğer katalizörlerle birleştirilir.

Kaynak: https://www.depodanucuza.com/