- PINARBAŞI HÖYÜĞÜ'NDE KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLADI...

TAKİP ET

PINARBAŞI HÖYÜĞÜ ÇATALHÖYÜK'TEKİ YAŞAMI DA AYDINLATACAK" İLK YERLEŞİK VE DÜZENLİ TARIMIN PINARBAŞI'NDA BAŞLADIĞI SANILIYOR - DR. DOUGLAS BAİRD:

KARAMAN (İHA) - Karaman'ın Süleyman Hacı Köyü'nde bulunan Pınarbaşı Höyüğü'nde kazı çalışmaları Müze Müdürü Mehmet Doğan başkanlığında ve Liverpol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Douglas Baird'in bilimsel danışmanlığında başladı.
Pınarbaşı Höyüğü'nde devam eden kazıda Paleolitik dönemde 11 bin yıl öncesine ait kalıntılar bulmayı hedeflediklerini belirten Dr. Douglas Baird, "Türkiye çok uzun zamandan beri yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Paleolitik dönemde 11 bin yıl önce yabani hayvanları avlayan, bitki toplayan ve sıklıkla yer değiştiren gruplar tarafından kullanılmıştır. Arkeologlar çok uzun zaman bu insanların ne zaman göçebeliği bıraktıklarına ve yerleşik hayata geçtiklerine, ne zaman tarım bitkileri yetiştirmeye başladıklarına, koyun gibi hayvanları ne zaman evcilleştirmeye çalıştıklarına ilişkin kanıtlar bulmaya çalıştı. Anadolu'da bunun nasıl olduğuna dair henüz yeterli delil bulamadılar. Şimdi arkeologlar kesin kanıtlar bulmak için bir şans elde etti. Pınarbaşı Höyüğü'nün bu şansı sağlayacağını umuyoruz. 1994-1995 yıllarındaki çalışmalarda, Karaman Müze Müdürlüğü ve Profesör Trevor Watkins, Pınarbaşı'nın Anadolu'daki ilk yerleşim yeri olduğu hakkında bize kesin kanıtlar vereceğini gösterdiler. Önemli bir ayrıntı olarak Pınarbaşı'nın Çatalhöyük'ten bin yıl kadar daha eski bir yerleşim yeri olduğu söylenebilir. Bu gerçek Orta Anadolu'daki yerleşim tarihini 10 bin 500 yıl öncesine kadar götürmektedir" dedi.
Dr. Baird, 19 Ağustos'ta başlattıkları kazıların 5 Ekim 2003 tarihine kadar süreceğini ifade ederek, "Bu yıl kazı çalışmalarında 1994-1995 yıllarında çalıştığımız 2 kazı çukuruna 2 yeni kazı çukuru daha eklendi. 'Bu süre içerisinde Pınarbaşı'nda insanlar nasıl yaşadı, hangi bitkileri ve hayvanları yiyerek beslendiler, yiyeceklerini nasıl elde ettiler ve yıl içinde sabit olarak Pınarbaşı'nda mı yaşadılar, yoksa hala göçebeliği sürdürüyorlar mıydı?' sorularına yanıt aranacak. Bu kazı sadece Türkiye için değil tüm dünya için önemli bir kazı olacak. Dünyanın her yerinde bazı sorulara yanıt bulunabilir. Gizli kalan soruların cevabı için Pınarbaşı çok önemli bir noktadır. Burada yabani arpa tohumları bulduk. Bu yörede bulunmayan ancak 150 kilometre ileriden elde edilebilecek oksidiyenlerden yapılmış el aletlerine rastlıyoruz. Bu aletler avlanmada, kesmede kullanılmış. Pınarbaşı aynı zamanda Çatalhöyük'te neler olduğunu da bizlere gösterebilir. Konya Ovası 9 bin yıl önce sulak ve çiftçilik için elverişli bir yerdi. Çatalhöyük sakinleri o dönemde çok fazla hareketli görünmekteydiler. Kendi yerleşkeleri çevresinde ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli hareket halindeydiler ve bu durum erken toplumlar için çok ilginçtir. Yani Pınarbaşı aynı zamanda Çatalhöyük hakkında da bazı bilinmeyen sorulara cevap olabilecektir" diye konuştu.
Pınarbaşı'nda kazı yapan 17 kişilik ekipte 1994-1995 yıllarında ilk yapılan kazı ekibinde yer alan Prof. Dr. Trevor Watkins de bulunuyor.

21.08.2003