Mestan Karabacak Bu cahilleri nereden buluyorlar

TAKİP ET

Türkçe uzmanı diye TRT2 'ye birini çıkarmışlar, Büyük Selcuklu Devleti'nin ve Anadolu Selçuklu Devletinin resmi dili Arapça diyor. Halbu ki Farsça dır. Dil fermanı için ortada öyle bir ferman yok diyor.

Türkçe uzmanı diye TRT2 'ye birini çıkarmışlar, Büyük Selcuklu Devleti'nin ve Anadolu Selçuklu Devletinin resmi dili Arapça diyor. Halbu ki Farsça dır. Dil fermanı için ortada öyle bir ferman yok diyor.
Halbuki İbni Bibi Fermanın yayımlandığını net bir şekilde yazıyor. Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçe fermanı Anadolu'da Türkçe'nin gelişimine hiç bir katkısı yoktur diyor, yalan! Mehmet Bey'in fermanından sonra, bütün Anadolu Beyliklerinin resmi dili Türkçe olmuştur. Karamanoğlu Mehmet Bey muhtemelen Türkçe'den başka dil bilmiyor diyor. Külliyen yalan. İbni Bibinin kitabından bahsediyor, kitabı okumamış. İbni Bibi kitabında, Mehmet Bey için "âlim bir kişiydi" diyor.
Bir sürü saçmalık... Gece gece sinirlerim bozuldu. Ey akıl, ey bilgi, ey iz'an nerdesin? Bu cahilleri nereden buluyorlar, çok mu arıyorlar acaba? O sakallıyı karşıma bir çıkaracaklar o ekranlarda, vallahi doğduğuna pişman ederim. Neyse, bitirelim, şimdi ağzımı bozacağım.


30 yıldır üniversitede Türk Dili dersi okutuyorum.

Bugüne kadar 4-5 ders kitabı ve 4-5 harita(Türkçe'nin konuşuldu ülkeleri ve sahaları gösteren) eskittim. Yıllarca Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi kurulsun diye çırpındık. Televizyon programı yaptık, yazdık çizdik. Sonra ne oldu? Bir bölüm başkanı ve dekan geldi. Sözüm ona kendi yazdığı Türk Dili kitabını okutmamızı istedi. Kitabı inceledim. YÖK'ün çerçeve programında olmasına rağmen içinde "Türk DilininTarihi Devirleri ve Türk Dilinin Bugünkü Durumu"konuları yok. Kusura bakmayın bu haliyle okutamam dedim. Daha önce okuttuğum kitabı takip etmeye devam ettim. Bir dönem (2009, 2010 yılları falan) kayıtta öğrencilere üniversitemiz sattı bu kitabı. Bu sözünü ettiğim konular olmadığı için , Karamanoğlu Mehmet Bey' in ünlü Türk Dili Fermanı da hiç okutulmadı bu öğrencilere. Hem de Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde. Aslında bu bir skandal değil midir? Ama ben her sene kendimden geçercesine bir heyecan ve coşkuyla bu konuyu anlattım. Bütün eski öğrencilerim bunu bilirler. Peki takdir edildik mi? Ne gezer... Aksine bölücü örgüte sövüyorum, millî meselelerden bahsediyorum diye yıl ortasında dersine girdiğim fakültenin dersleri alındı üzerimden. PKK'lı öğrenciler şikayet ettiler diye. Bu olaydan (şikayet olayından) bir yıl sonra haberim oldu. İlgili dekana başka hoca ve görevlilerin önünde bağıra bağıra her şeyi söyledim, ağzını açamadı. Bu nahoş duruma sebep olanların bir kısmı defolup gitti, bir kısmı hâlâ silik silik geziyorlar.
Millî konularda, dil konusunda resmî toplantılarda ve mahallî televizyonların kameraları önünde Vali ve Belediye Başkanlarıyla çatır çatır tartıştım. O zaman bağlı olduğumuz Selçuk Üniversitesi Rektörüne beni şikayete giden Valimiz(Allah rahmet eylesin) oldu. Bu yeterli olmayınca görevden alınma için resmi yazı gönderildi...
Peki sesimiz niye bu kadar gür ve güçlü çıktı?" Bilgi kuvvettir" sözüne istinaden. Nihayetinde o yıllarda ben Meslek Yüksekokulunun Md. Yrd. ve Öğr. Gör. idim.
Bugüne kadar sustum, bazı konuları anlatma gereği duymadım. Kendimizden bahsediyor duruma düşmemek için...Övünüyor gibi algılanır diye... Ama bazı şeylerin binmesi lâzım. Bu üniversitenin(Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi) adının belirlenmesinde, ambleminin belirlenmesinde birinci derecede etkim ve katkım var. Bugün Türk Dil Bayramı'nda kullanılan ferman metninin belirlenmesini Vali Beye ( Vali Ali Akan) teklif eden, bu konuda Valiliğe rapor hazırlayan, Türk Dil Kurumuna bu konuda yazı gönderilmesini sağlayan kişiyim ben.
1994 Yılında Belediye Başkanı Sayın Yaşar Evcen'e tabelaların, dükkan ve mağaza isimlerinin Türkçe olması gerektiği fikrini ve talebini ileten(panelde, Valinin de huzurunda), sonrada Türkiye'de ilk defa bu kararın Karaman Belediyesince alınmasına katkı sağlayan kişiyim ben.
Daha neler, neler... Bütün bunları yeni kuşak, gençler bilmeyebilir. Ama bilen ve bu şehirde yaşayan pek çok tanık var, belgeler var.
Sözün özü şu; bu mücadelede (Türk dili mücadelesi) yalnız kaldım. Yalnız yürüttüm. Yıllarca bıkmadan usanmadan... Takdir edildim mi? İstisnalar hariç, hayır. Artık yoruldum. Fakat, Türk diline, Karamanoğlu Mehmet Bey'e bir saldırı oldu mu duramıyorum. Uykularım kaçıyor. Bu gece olduğu gibi... Siz sayfa arkadaşlarıma içimi dökerek biraz rahatladım. Hepinize iyi geceler ve bereketli sahurlar dilerim.