KMÜ BASIN ÇALIŞANLARINI UNUTMADI

TAKİP ET

"Gazetecilik sorumluluğu dezenformasyon ve yalan haberle mücadele gerektirir"

Rektör Akgül’ün açılış konuşmasının ardından sunumlarını yapmak üzere ilk olarak TRT Haber Muhabiri Hüseyin Günay kürsüye geldi. Günay "İtibar Suikasti ve Algı Yönetimi Bağlamında Yalan Haberler" başlıklı sunumunda gazete manşetlerinin insan hayatına ve çevreye etkilerine değindi.

Doğru bilgiye ulaşmak için emek vermek gerektiğini söyleyen Günay, sahada görev yaptığı anlarda çekilmiş videolarla katılımcılara haberlerin ekrana gelmeyen yönlerini ve haber oluşturma süreçlerini aktardı. TRT’de yayınlanan haberlerde toplumun hassasiyetlerinin gözetildiğini sözlerine ekleyen Günay, "Dezenformasyona alet olmamak için okuyucular, dinleyiciler ve izleyicilere de büyük sorumluluklar düşüyor." diyerek gazetecilik sorumluluğunun aynı zamanda dezenformasyon ve yalan haberle mücadele etmeyi gerektirdiğini belirtti.
“Sosyal medya ve akıllı telefonlar bilgi kirliliğinin artışında bir etken”
Günay'ın ardından Anadolu Ajansı Muhabiri Behçet Alkan kürsüye gelerek "Bir Savaş Stratejisi Olarak Dezenformasyon" konulu sunumunu yaptı. Alkan, son yıllarda akıllı telefonlar ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte bilgi kirliliğinin de doğru orantılı olarak arttığını söyleyerek, “Özellikle sosyal medyada kaynağı belli olmayan bir fotoğraf karesi veya iletilen bilgi milyonlarca kullanıcıya ulaşabiliyor. Buradan elde edilen teyitsiz yanlış bilgi, sosyal ağlarda paylaşıldıkça da zincirleme olarak hatalı veya sahte içeriklerin dolaşıma sokulmasına zemin sunuluyor. Terör örgütleri ve destekçileri sosyal medyada manipülasyonla gerçekten uzak bir algı oluşturma gayretiyle çalışma yapıyor.” dedi. 
“Terör örgütünün manipülasyonlarını AA çökertti”
Alkan sunumunda ülkemizin güney sınırında TSK tarafından yürütülmekte olan Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatları’nda yaşanan bilgi kirliliğini fotoğraflar eşliğinde anlatarak, “Terör örgütleri, farklı zaman ve mekanlarda daha önce kaydedilmiş görsellerin bazılarında bilgisayar programları aracılığıyla değişiklikler yaparak bazılarını ise sanki yeni çekilmiş bir fotoğraf karesiymiş gibi yalan bilgiler de ekleyerek sosyal medyada paylaşmaktadır. Ancak insanlığın üzerine kara bulut gibi çökmeye çalışan, Türkiye’ye gözdağı verme cüreti gösterme çabasına giren terörist unsurların dijital teknolojiden de faydalanarak oluşturmak istediği algı operasyonu Anadolu Ajansı tarafından çökertildi. Terör örgütlerinin yandaşlarınca paylaşımı yapılan sahte görsellerin asılları, kaydedildiği mekân ve tarihleri ile birlikte AA’nın profesyonel ekiplerince kısa sürede tespit edilerek doğru bilgiler kamuoyunun dikkatine sunuldu.” şeklinde konuştu. 
Basın Çalıştayı, değerlendirme konuşmalarının ardından Rektör Akgül tarafından günün anısına basın temsilcilerine kalem hediye edilmesiyle sona erdi. 
Çalıştayın ardından TRT Haber Muhabiri Hüseyin Günay ile Anadolu Ajansı Muhabiri Behçet Alkan, Rektör Akgül'ün konuğu oldu. Basın temsilcilerine üniversitedeki sunumları nedeniyle teşekkür eden Rektör Akgül, “Gerek operasyonların başarılı olması gerekse ülkemizin bu tip kara propagandalarla itibar kaybına uğramaması için bölgede görev yapan gazetecilere büyük bir sorumluluk düşüyor. Sizler gibi doğru ve dürüst habercilik ilkesiyle hareket eden gazetecilerimizin özverili çalışmaları neticesinde doğru ve gerçek haberlere ulaşabiliyoruz.” dedi. Ziyaret, iyi dilek temennilerinin ardından sona erdi.