Kestane Balı Faydaları

TAKİP ET

Karadeniz'in kestane ormanlarında üretilen kestane balı, lezzeti açısından tercih edildiği gibi şifa deposu olarak da yüzyıllardan bu yana tüketilen bir bal türüdür.

Karadeniz’in kestane ormanlarında üretilen kestane balı, lezzeti açısından tercih edildiği gibi şifa deposu olarak da yüzyıllardan bu yana tüketilen bir bal türüdür. Kestane balının insan vücuduna sağladığı şifa sayılmayacak kadar fazladır. Bilinen ve bilinmeyen bir çok özelliği bulunmaktadır. Rize Kestane Balı B vitaminleri açısından zengin olduğu gibi bir çok mineral açısından da zengindir. Kestane balı kahvaltı saatlerinde tüketildiği gibi, akşam yemeklerinde ve öğle yemeklerinde yemekleri lezzetlendirmek için de kullanılabilmektedir. Altın sarısı renkte arıların ürettiği bu balın bazı türlerinin renkleri altın sarısından biraz daha koyu olabilir. Arıların türleri, arıların hangi tür kestanelerden bal yaptıkları gibi özellikler balın renginin değişmesine neden olabilir.
Kestane Balının Faydaları Nelerdir?
Türkiye’de her yörede tüketilen bir besin olarak kestane balı lezzetinin yanı sıra hastalıklara şifa niyetine de tüketilmektedir. Bağışıklık sistemi hastalıklarına iyi geldiği bilinen kestane balının bağışıklık sistemini de kuvvetlendirdiği bilinmektedir. Karın ağrısını gidermekte, çocuklarda kemik sağlığını korumakta oldukça başarılı olan bu bal türü, unutkanlık hastalığı olarak da bilinen Alzheimer ve demans gibi hastalıklara karşı da koruyucu özelliği bulunan bir bal türüdür.
Organik olarak üretilen kestane balı, üst solunum hastalıklarına da iyi gelmektedir. Astım hastalığının tedavisinde kullanılabilen kestane balı düzenli kullanıldığında astım ataklarının azaldığı gözlemlenebilir. Mide yanması, gastrit ve ülser gibi hastalıklar için de şifa deposu olan kestane balı, bu hastalıklar için mutlaka aç karnına tüketilmesi gereklidir. Aç karnına bir tatlı kaşığı kadar kestane balı tüketmek midede bulunan tüm hastalıklar için şifa verebilir.
Çoğu zaman sinüzit ve bronşit gibi hastalıklarda kuru öksürük görülmektedir. Kuru öksürüğü kesici özellikleri bulunan kestane balı belki de öksürüğe en iyi gelen balların başında sayılabilir. Öksürük kesici olarak kullanmak isteyenler kestane balı içerisine biraz zencefil ve limon eklediklerinde etkisini çok daha fazla hissedeceklerdir. Ağız yaralarını tedavi edici özelliği olan kestane balının dudak çatlaklarında da kullanılmasının önerildiği bilinmektedir. Dudak çatlakları için kestane balı kullanımında içerisine birkaç damla hakiki zeytinyağı damlatmak kestane balının iyileştirme özelliğini kuvvetlendirecektir.