Karaman hangi bölgede bulunur?

TAKİP ET

15 Haziran 1989 yılında Türkiye'nin 70. İli olmuştur. Karaman İç Anadolu bölgesinin güneyinde yer alır. Kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin doğusunda Ereğli, güneydoğusunda Silifke, batısında Antalya yer alır.

Bu dönemde Anadolu’daki en güçlü Beylik olan Karamanoğulları Konya, Karaman, Sivas, Kayseri, Niğde, Adana, Antalya, Isparta gibi kentlere hâkim olmuş ve topraklarını Akdeniz’e kadar genişletmiştir. İl bu süreçte bir kültür ve sanat merkezi olup, en parlak dönemini yaşamış ve Anadolu’nun diğer güçlü Beyliği Osmanoğulları ile yaklaşık 150 yıl savaşmıştır.

Daha sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı Devleti’nin himayesi giren Karaman, Osmanlı döneminde ilk olarak Konya vilayetine bağlı bir sancak merkezi olmuş, Kanuni Sultan Süleyman döneminde ilçe merkezi haline getirilmiştir.

Dünya Savaşı’nda işgale uğramayan kentler arasında yer alan Karaman’ın, Cumhuriyet’in ilanından sonra Konya iline bağlanarak Larande olan adı Karaman olarak değiştirilmiş ve kent 15 Haziran 1989 yılında Türkiye’nin 70. İli olmuştur.