Karaman'da Marketlerde Küçük - Büyük Poşet Oyunu

TAKİP ET

Karaman'da Marketlerde plastik poşetlerin 25 kuruşa satılmaya başlamasının ardından bazı marketlerin büyük poşet adı altında 0,50 kuruşluk keyfi uygulamaları ile karşı karşıya kalabiliyor.

Karaman'da denetimlerin yetersiz kalması ile birlikte bazı marketler keyfi uygulamalar yapmaya başladı , kasadan poşet istediğinizde büyük yada küçük mü sorusunu alıyorsunuz. Para ile verilen poşet boyutlarının küçültüldüğü ve kalitesizliği ise dikkat çekiyor.

Küçük poşetin 0,25 
Büyük poşetin ise 0,50 satışının yapıldığı öğrenildi.

UYGULAMA KEYFİ KARARA AYKIRI 

2021 yılında da satış noktalarında tüketicilere verilen plastik poşetler için adet başına alınacak ücretin sabit 25 Kuruş olarak uygulanmasını teminen, 22.12.2020 tarih ve 274510 sayılı Bakan Oluru ile Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Esaslar'ın 10 uncu maddesinin birinci fıkrası
“2021 yılı plastik poşetlere uygulanacak taban ücret adet başına vergiler dâhil 25 kuruştur. 1.1.2021 tarihinden başlayarak 2021 yılı sonuna kadar ise satışa tabi tüm poşetler için uygulanacak ücret adet başına vergiler dâhil 25 kuruş olup daha az veya daha fazla bir ücret uygulanamaz.” şeklinde değiştirilmiş olup 2021 yılında da satış noktalarında plastik poşetler sabit 25 kuruş/adet olarak tüketicilere verilmeye devam edecektir.

Ayrıca düzenleme kapsamında, ücretli poşetlerin bir yüzeyinde sadece Bakanlıkça belirlenen sıfır atık logosu ve çevreci sloganların kullanılması ve açık satılan gıdaların hijyenini sağlamak için satış noktalarında ücretsiz verilen plastik poşetlere alternatif olarak kağıt/karton içerikli torbaların da sunulması zorunluluğu getirilmiş olup ücretli poşetlere sıfır atık logosu ile çevreci sloganların yerleştirilmesi için 1 Temmuz 2021 tarihine kadar geçiş süreci belirlenirken, bu tarihe kadar halihazırda üretilmiş bulunan poşetlerin kullanılmasına imkan tanınmıştır.

Söz konusu kriterleri taşımayan poşetlerin kullanımına ise 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren izin verilmeyecektir.