Karadağ Volkanik mi ! Patlama Riski Varmı ?

TAKİP ET

5,1'lik Niğde Bor depreminden sonra 'volkan' uyarısı geldi. Hasan Dağı Karadağ'a Kuş bakışı 70km Bölgemize ise 85km uzaklıkta bulunuyor.

Karaman Patlama'dan etkilenir mi. Aksaray'da bulunan Hasan Dağı kuş bakışı Karaman'a 85 km uzaklıkta bulunuyor. 
Yaşanan Volkanik patlamalarda 10km etraffına lavların püskürtüldüğü bilinsede Ekvador'un başkenti Quito yakınlarındaki bir yanardağ meydana gelen volkanik olayda yanardağın püskürttüğü küller, 130 kilometre uzaklıktaki başkente ulaşmıştı.

Bölgede bulunan Karadağ ile ilgili lav hareketliliği gözlemlenmedi henüz, aynı bölgede olmasından dolayı Karadağ tetikleyip tetiklemeyeceği ise bilinmiyor.

Hasandağı, deniz seviyesinden 3268 m yüksek olan tepesiyle bir volkanik dağdır. Büyük Hasan ve Küçük Hasan Dağı olmak üzere iki büyük krateri vardır. Melendiz dağının büyük kısmı, bu iki kraterden çıkan lavlardan meydana gelmiştir.

Hasan Dağı'nda lav hareketliliği! İlk kez görüntülendi

Uzmanlar yüzyıllardır Aksaray ve Niğde sınırları içerisinde sönmüş halde bulunan Hasandağı, deniz seviyesinden 3268 m yüksek olan tepesiyle bir volkanik dağdır. Hasan Dağı için volkan uyarısında bulunmuştu. Ortaya çıkan son görüntülerde yanardağda bir hareketlilik geçtiğimiz yıl böyle gözlemlenmişti..

 


Türkiye'de yüzyıllardır sessizliğini koruyan fayların hareketliliğinin devam ettiğini hatırlatan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Niğde'nin Bor ilçesi yakınlarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin son 100 yılda yıkıcı deprem üretmemiş  bir fayda oluştuğunu belirtip, bu fayın çok genç bir volkan olan Hasan Dağı volkanına da çok yakın olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sözbilir, "İnsanlar yaşarken patlayan volkanlar can ve mal kaybı yaratır. Günümüzde volkanların aktifliğini tamamen yitirip, yitirmediğinin ortaya çıkartılması gerekir. Bunun için çalışmalar yapılmalı" dedi.
Türkiye'de yüzyıllardır sessizliğini koruyan fayların hareketliliğinin devam ettiği belirtildi. Niğde'de  (Pazar) saat 22.08'de meydana gelen depremin Orta Anadolu'da Niğde ile Aksaray arasında 200 kilometre uzunluğundaki Tuz Gölü fayından kaynaklandığını söyleyen DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, son 100 yılda yıkıcı deprem üretmemiş olan bu fayın büyüklüğünün 6.2 ile 7.2 arasında değişen büyüklükte deprem üretebilecek 6 fay segmentine sahip olduğunu açıkladı. Deprem tekrarlama periyodunun birkaç bin yıl olan Tuz Gölü fayının sismik boşluk sınıfında değerlendirilen aktif bir fay olarak kabul edildiğini ifade eden Sözbilir şöyle konuştu: "Niğde depremi Tuz Gölü fayının güney kısmında meydana geldi. Bu kesimlerde fay belli ölçeklerde saçaklanıyor ve çok sayıda fay parçasına ayrılıyor. Bu fay 200 km uzunluğunda bir fay. Aslında içinde 6 büyük fay segmenti var. Bunlar 6.2 ile 7.2 arasında deprem üretme potansiyeline sahip. 

Bu depremin hemen kuzeyinde de Hasan Dağı volkanı var. Bu çok genç bir volkan. Dolayısıyla depremin Tuz Gölü fayından mı kaynaklı yoksa volkanik bir aktiviteyle mi ilgili olduğu konusunda araştırmalar yapılması gerekiyor. Sismometreler kurulup o bölgenin sürekli izlenmesi lazım."

Karaman Karadağ
Karaman'da yer alan Karadağ, sönmüş volkanik bir dağdır Yükseklik: 2.271 m. Tam olarak Konya
 ile Karaman'ın tam ortasında bulunuyor bu görkemli dağ. Karaman'a 30 km mesafede yer alan Karadağ, Baştepe, Kızıltepe ve en yüksek noktası olan Mahalaç Tepe olmak üzere 3 yüksek tepenin birleşmesinden oluşuyor. Baştepe'de 150 metre çapında bir krater yer alıyor.

Karadağ'ın içerisinde yer alan pek çok ikincil tepe, dağın farklı zamanlarda birçok defa püskürdüğünü gösteriyor. Mahalaç, Kızıldağ, Yellibel, Başdağ ve Göz (Maden), Karadağ'ın önemli zirveleri arasında bulunuyor.