İbrala Barajı Suyunu Çekti ! Özel Haber

TAKİP ET

Karaman'ın büyük barajlarından olan 134 milyon metreküp kapasiteli 'İbrala' barajı suyu bitme noktasına gelerek sıfırlandı, peki neden ?

ÖZEL HABER/ KARAMAN.NET.TR
Etrafı baraj ve göletle çevrili olan Karaman’da, 10 baraj ile 11 gölet bulunuyor. 58 metre yüksekliğe ve 134 milyon metreküp kapasiteye sahip olan İbrala Barajı, geçen yıl yüzde 100 doluluk oranına ulaşarak taşmıştı, DSİ ekipleri barajın taşıp afete yol açmaması için sık sık su seviyesini kontrol ederek kontrollü bir şekilde kapaklar açılmıştı.

Ermenek HES ile Gödet Barajı'ndan sonra Karaman’ın üçüncü büyük barajı konumundaki İbrala Barajı, 2019'da doluluk oranıyla tarihi rekor kırmasının ardından ekipler harekete geçmiş barajda revizyona gidileceği biliniyordu.

SU NEDEN BOŞALTILIYOR

Baraj, ilk defa taşma noktasını aşmıştı. 2019 yılı ilkbaharında Taşma noktasına gelen İbrala Barajı'ndan su tahliyesi yapıldığını , ancak yeterli görmeyen mühendisler yapımında hataların olduğunu tespit ettikleri öğrenilmişi. Şubat 2020'de DSİ 4. Bölge Müdürlüğü - Proje ve İnşaat Şube Müdürlüğü tarafından ''DSİ Baraj memba yüzünde yaklaşık 275.000 metreküp kaya dolgu, filtre ve riprap imalatı yapılması ile enjeksiyon işleri ve elektromekanik tesisatın iyileştirilmesi.'için  ihaleye çıkmıştı.

BÜYÜK DALGA KIRAN YAPILIYOR

Suyun büyük oranda boşaltılması ile baraj inşaat sahasına geri dönerken İbrala barajı altında kalan Denircik köyü günyüzüne çıkmıştı.
Ekipler hızlı bir çalışma başlatarak DSİ Baraj'da daha önce yapılan küçük dalga kıran üzerine 275.000 metreküp kaya dolgusu için aylardır hummalı bir çalışma başlatarak kış mevsimine yetiştirmeye çalışıyor. İşin süresi olarak'da Yer tesliminden itibaren 200 (iki yüz) takvim günü olarak belirlendi.

Halkarasında dalga kıran olarak bilinen ''Riprap'' ihalesi ile birlikte, baraja baskı yapan dalgaların önüne geçilmesi kapaklara olan baskıyı azaltması hedefleniyor.

Bu yılın başından itibaren İbrala Barajından kontröllü şekilde su salımı yapılırken, 9 ay boyunca  Ova köylerine ulaşan sular neredeyse taştan su çıkarken köylüleri memnun etmişti.

Karaman il merkezinin doğusunda yer alan Yeşildere Köyü , Depolama hacmi 134 milyon m³ olan İbrala Barajından alınacak su ile 42.000 dekar tarımsal arazinin borulu şebeke ile sulanıyor.

ŞEHRİN İÇME SUYU HİZMETİ VERİYOR

Bu içmesuyu projelerinden biri olan Karaman İbrala Barajı İçmesuyu Arıtma Tesisi ile Karaman'ın içme suyu olarakta hizmet veriyor.
Tesis, Karaman il merkezi başta olmak üzere Kayaönü ve Ağılönü beldeleri ile çevre yerleşim yerlerinin 2050 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak.