- DURU BULGUR'A HACCP BELGESİ...

TAKİP ET

KARAMAN'DA FAALİYET GÖSTEREN DURU BULGUR, TÜRKİYE'DE HACCP BELGESİ ALAN İLK FİRMA OLDU

KARAMAN (İHA) - Karaman'da üretim yapan Duru Bulgur, HACCP olarak bilinen 'Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Belgesi'ni alan ilk firma oldu.
Duru Bulgur Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru, bu belgeyi Türkiye'de bulgur dalında ilk alan firmanın kendileri olduğunu belirterek, "1935 yılından bu yana Karaman'da üretim yapıyoruz. 1990 yılından sonra da Karaman Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesislerimize geçtik ve orada üretimimize devam ediyoruz. Türk Gıda Kodeksi yönetmeliğince HACCP bir zorunluluk olmuştur. Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerde ise bu sisteme son geçiş tarihi 1995 yılının Aralık ayının 2. yarısı olarak belirlenmiştir. HACCP, bir gıda işletmesinde potansiyel tehlikeleri tanımlayarak bu tehlikelerin oluşmasını önlemek veya kabul edilebilir limitlerin altında tutulmasını sağlamak üzere oluşturulan gıda güvenliği ve hijyenik sistemidir. En basit şekliyle insan sağlığını tehdit etmeyen yüzde 100 güvenilir ürünler ürettiğimizin kanıtıdır" dedi.
İhsan Duru, bugüne kadar ihracat yaptıkları birçok gelişmiş ülkede HACCP belgesi olmadığı için resmi sorunlar yaşadıklarını söyledi. İnsanların satın aldıkları ürünlere güvenmek istediğini, bu güveni verebilmek için de belli standartları ve kaliteyi yakalamak gerektiğini belirten Duru, "Bazı zorunluluklar süs için değil insan sağlığı için konulmuştur. Bulgur, Türk mutfağının vazgeçilmez bir ürünü olmasının yanında dünyada da pirincin en büyük rakibidir. Özellikle Avrupa ülkeleri, bulguru yeni yeni tanımaya başlamışlardır. Avrupa mutfağında bulgurun tam anlamıyla yerini alabilmesi, bizlerin AB standartlarına uygun kaliteli ürünler sunmamızla mümkündür" diye konuştu.

04.06.2003