Asansör Motoru

TAKİP ET

 

Yüksek alanlarda genellikle kullanılan asansörlerin en önemli parçalarından birisi olan asansör motoru, asansörlerin sorunsuz çalışması için gerekli olan kısımlarındandır. Bir asansörün hareket etmesi için gerekli olan parçadır. Asansöre göre üretimi yapılan asansör motoru bir tambur veya makara yardımı ile desteklenir.

Asansör Motoru Nedir?

Bir asansörün hareket etmesine yardımcı olan elektrik motoruna asansör motoru adı verilir. Asansörlerin taşıyabileceği ağırlık, yük ve hız gibi etkenlere bağlı olarak değişik boyut ve ağırlıkta üretilirler.

Asansörün hareketini sağlayabilmek için gerekli olan mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren asansör motoru, asansör kablosunu sarmak üzere asansörün hareket etmesine yardımcı olur.

Asansör motorları hem güvenilir olmaları hem de yüksek performans gösterebilmeleri adına asansörler için tasarlanmıştır. Modern asansör motorları enerji tüketimini azaltarak çevreye de duyarlılık gösterirler.

Asansör Motoru Hangi Malzemelerden Üretilir?

Asansör motoru genellikle çok çeşitli malzemelerden üretilir.

Bunlar;

Çelik: Bu malzemenin asansör motoru yapımında tercih edilmesi sebeplerinden en önemlisi çeliğin dayanıklı ve uzun yıllar boyunca kullanılabilecek malzemelerden birisi olması dolayısıyladır. Özellikle dişli ve şanzıman sistemlerinin yapımında tercih edilir.

Alüminyum: Motor gövdesi yapımı için tercih edilen malzeme alüminyumdur. Alüminyum hem hafif hem de son derece dayanıklı bir malzemedir.

Demir: Asansör motorlarının çoğundan fazlası demir içerir. Demir manyetik bir malzeme olmasından dolayı motorun elektromanyetik bobinlerine uygulanan akımdan dolayı bir manyetik bölge üretir.

Plastik: Kapaklar ve muhafaza kısımları yapılırken tercih edilecek olan malzeme plastiktir. Plastik hem kolay şekil verilebilen hem de hafif malzemelerden birisidir.

Bakır: Elektromanyetik bobinlerin sargıları için tercih edilen bakır, yüksek bir iletkenliğe sahip malzeme olduğundan genellikle kullanılır.

Asansör motorunun malzemesinin seçimi motorun ömrü, güvenirliği ve performansı için oldukça önemli etkenlerden birisidir. Bu sebeple de asansör motoru üreticileri malzemeleri seçerken çok dikkatli davranmalıdır.

Asansör Motoru Nasıl Çalışır?

Asansör motorları elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürerek asansörlerin çalışmalarını sürdürmelerini sağlar. Bu nedenle çalışma prensipleri manyetizma ve elektromanyetizma prensiplerine dayanarak ilerler. Bir asansör motoru, manyetik bir alan yaratabilmek için elektromanyetik bobinlerden oluşmaktadır.

Elektromanyetik bobinler, manyetik malzemelerden birisi olan demir çekirdeğin etrafında sarılarak ilerler. Asansör motoru bu alanda makara veya tamburu döndürebilmek adına bu manyetik kuvveti kullanır.

Makara veya tambur asansör kablosunu sararak asansörün yukarı veya aşağı hareket etmesini sağlar. Asansör motorunun hızı özellikle manyetik alanın gücüne ve motorun giriş voltajına bağlı olarak ilerler.

Asansör Motoru Hangi Parçalar İle Çalışır?

Asansör motoru pek çok farklı parça ile birlikte çalışır.

Bu parçalar;

Kontrol Sistemleri

Tambur veya Makara

Asansör Kablosu

Dişli Kutusu

Fren Sistemi

Bu sistemler ile birlikte çalışan asansör motoru bu sistemlerin birisi aksadığında düzgün bir çalışma yürütemez.

Asansör Motorunun Önemi

Asansörlerin güvenli bir şekilde çalışmaları için hayati bir öneme sahip olan asansör motoru, asansörün hareketini sağlar. Asansör kablosunu hareket ettirerek bina içerisinde insanların diledikleri kata sorunsuz ulaşmalarına yardımcı olur.

Yük taşıma kapasitesini artırarak daha fazla yük ve daha fazla insan taşınmasını destekler. Motorların titremesi ve gürültü seçeneği insanların güvenli bir şekilde bina içerisinde ulaşım yapmalarına engel olacağından sessiz ve sorunsuz çalışmayı sürdürür.