ARABAŞI

TAKİP ET

Genellikle kış aylarının vazgeçilmezi olarak görülse de,ben bu kurala fazla uymuyorum.Diğer aylarda da en az bir defa Arabaşı'ya olan özlemimi gideriyorum.

ARABAŞI
Genellikle kış aylarının vazgeçilmezi olarak görülse de,ben bu kurala fazla uymuyorum.Diğer aylarda da en az bir defa Arabaşı’ya olan özlemimi gideriyorum.
6-7 Arkadaşı davetle başlayan Arabaşı geceleri,şimdilerde yapılmasa da,anılarını ve tatlarını unutmak mümkün mü?
Gelecek olanların hanımları ve çocukları da bu davete tabi olduklarından,4-5 sofralık yapmak gerekir.Bu da 10 sini hamur ve büyük bir tencere veya hareni çorba demektir.
Sabah,önce hamur hazırlanır:Ocağın üstünde büyük bir bakır leğen içi su dolu olarak kaynatılırken,azar azar un katar,oklava ile karıştırılır.Tuz ilave edilir ve bulamaç haline gelince 2 parmak kalınlığında sinilere dökülür.
Bulamaç kendini çeker,sertleşir.
Hamur hazırdır.
Şimdi gelelim çorbasına.
Büyük bir tavada yağ cazır cazır eritildikten sonra,içine un atılarak güzelce kavrulur,kızarır.Kokusu enfestir.Ateşin üzerindeki Hareni’ye bu
kavurduğumuzu aktarır,içine salça,tuz
ve kırmızı biberi atar,önceden haşlanmış olan hindi suyunu katarız.
Çırparak veya karıştırılarak çorba kaynamaya bırakılır.Biraz kaynadıktan sonra didilmiş hindi etleri ilave edilir.
Yaz’ın kuruttuğumuz sivri biberleri unuttuk sanmayın,onlarda çorbaya atılır,pişmeye bırakılır.
Akşam misafirler gelip,hal hatır sorulup,hoş muhabbet ve çaylar içildikten sonra Arabaşı’nın zamanı gelmiştir.6-7 kişilik sofralar ayarlanır.
Sumatlar(sofra bezleri)serilir,
üzerlerine kasnaklar,arkasından da hazırlamış olduğumuz hamur sinileri
bu kasnakların üzerlerine konur.
Tahta kaşıklar,sumat üzerine herkesin
önüne gelecek şekilde bırakılır.Sininin
tam ortası -çorba tası konulacak- bir kaşığın tersi ile kesilip hamurun üzerine konur.Tam ortada olduğu için
herkese aynı uzaklıktadır.
Beyler sofrası,hanımlar sofrası,genç ve çocuklar sofraları bu şekilde hazır
olduktan sonra,sıcak çorba hamurun
ortasındaki taslara katılır.
Ev sahibinin;Haydi buyurun dostlarım
demesiyle,kaşıklar önce ortadaki çorbaya,sonra da hamura gider.
Alınan hamur çorbaya daldırılır,
üzerine gelen etle beraber yutulur.
Hamuru çorbaya düşürmek,haftaya
sıranın sende olduğu demektir.Bunu
sıra bana gelsin diye,misafirlerin bilerek düşürdükleri malumunuzdur.
Burada yaşanmış bir olayı anlatayım.
Yine böyle bir Arabaşı Sıra’sında hamur düşürmemeye gayret eden bir abimizin koluna dokunarak hamurunu
düşürttük ve hep birden haftaya abimizdeyiz diye sevinirken,abimizden aldığımız cevap ilginçti:”Bu sayılmaz,
Siz düşürtünüz”dü.
Sağlıklı,huzurlu,mutlu ve bol Arabaşı’lı
yıllar dilerim.
Kemal Arabacı